Jak picie gazowanych, słodkich napojów wpływa na zęby?

Częste spożywanie słodkich, gazowanych napojów to prosta droga do erozji szkliwa oraz próchnicy. Zamiast nich warto sięgnąć po herbatę, ziołowe napary lub niegazowaną wodę mineralną, które nie powodują niekorzystnego działania na zęby. Konsekwencje nadużywania niezdrowych napojów są nieprzyjemne, a nierzadko także bolesne – dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Wpływ napojów gazowanych na zęby

Liczne badania naukowe wskazują, że regularne picie napojów nasyconych dwutlenkiem węgla ma bardzo szkodliwy wpływ na ludzkie zęby. Prowadzi do postępującej erozji szkliwa, której konsekwencją jest próchnica. Szkodliwy jest także zawarty w napojach cukier, kwas oraz sztuczne barwniki. Słodkie napoje zawierają kwas cytrynowy i fosforowy, które zaburzają pH w jamie ustnej, niszcząc szkliwo. Ogromne ilości cukru rozpuszczonego w napoju są doskonałą pożywką dla bakterii wywołujących choroby zębów i dziąseł. W szczególności szkodliwe są płyny zabarwiane karmelem, który z łatwością osadza się na zębach. Również napoje reklamowane jako bezcukrowe zawierają szkodliwe kwasy uszkadzające zewnętrzną warstwę zębów. Różnokolorowe barwniki oraz dodatki smakowe mogą także zabarwiać zęby, nadając im nieestetyczny, żółty lub szary kolor.

Konsekwencją nadmiernego spożycia słodkich, gazowanych napojów jest konieczność leczenia uszkodzonych zębów. Bardzo często niezbędne będzie wybielanie zębów, które zyskały brzydki odcień po kontakcie z chemicznymi barwnikami. Ponadto negatywne działanie bakterii na uszkodzone szkliwo może spowodować potrzebę leczenia próchnicy.

Jak uniknąć konsekwencji?

Stosując się do kilku prostych zasad, można zminimalizować ryzyko niepożądanych skutków picia słodkich i gazowanych napojów. Najlepszym wyjściem jest całkowita rezygnacja z ich spożywania. Jeśli jednak sięgniemy po nie, należy je szybko połykać. Pomocne będzie również płukanie ust czystą wodą. Warto zaprzestać popijania tego typu napojów przed snem, a także pić je z użyciem słomki, która ograniczy kontakt szkodliwej chemii z zębami i dziąsłami.

Regularne spożywanie słodzonych, gazowanych napojów znacząco osłabia zęby, niszcząc szkliwo i prowadząc do ich próchnicy. Aby uniknąć tego typu negatywnych konsekwencji, warto ograniczyć lub zrezygnować ze spożywania takich produktów. Dzięki temu nasze zęby będą zdrowsze i dłużej zachowają swój kolor.

English EN German DE Polish PL Portuguese PT Spanish ES Ukrainian UK